Tehlikeli atık maddelerin merkezi Aliağa ile ilgili iddia: 'Belediyeye ait paylar, söküm şirketlerine satılacak’
Aliağa Gemi Söküm tesislerinin Aliağa Belediyesi şirketi Petrol AŞ'ye satışı ve devri yapıldı. Belediye tarafından satın alınan parsellerin şirketlere satılacağı iddia edildi.

Fotoğraf: Evrensel
Ramis Sağlam
[email protected]
İzmir — Aliağa Gemi Söküm tesislerinin Aliağa Belediyesi şirketi Petrol AŞ'ye satışı ve devrinin yapılması ile ilgili, Aliağa Belediyesi Meclisi CHP Grubu yazılı soru önergesi vererek satış ve devrin bilinmeyen yönlerinin aydınlatılmasını istedi.
Kamuya ait parsellerde gemi söküm tesislerindeki gelişmeleri CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül gazetemize değerlendirdi. Doğangül, “Zaten kamunun mülkiyetinde olan bir alanı belediyenin 'taşeron' konumundaki akaryakıt istasyonu işletmecisi olan bir şirkete neden devrettiniz?” diye sordu.
Türkiye'de gemi sökümü yasal olarak 1977 yılından beri sadece Aliağa'da yapılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'nden Gemi Söküm Yetki Belgesi almış 22 firma bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gemi söküm izni verilmiş olan bu firmalar 28 parselde 403 bin 710 metrekare alanda faaliyetlerini sürdürüyor.
Emlak Konut’tan Aliağa Belediyesine geçti
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, tehlikeli atık maddeler ve asbestle anılan gemi söküm tesislerinin kaldırılarak, tersane ve gemi bakım bölgesine çevrileceğini açıklamıştı. Bu noktada arsa parselleri Emlak Konut’tan Aliağa Belediyesi iştirakine geçti.
Aliağa'da bulunan Gemi Geri Dönüşümün faaliyet gösterdiği arsa parsellerinin 28 Şubat 2025 tarihi itibariyle, Aliağa Belediyesi'nin ortağı olan Aliağa Belediyesi Petrol AŞ (APAŞ) şirketi tarafından Emlak Konut GYO A.Ş kuruluşu olan Emlak Planlama İnş. AŞ'den (EPP) bedeli mukabilinde satın alındığı açıklaması yapıldı.
Kamuoyundaki tepkiler üzerine parsellerin rayiç bedeli üzerinden satın alındığını açıklayan fakat rakam vermeyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, yılda yedi bin geminin söküldüğünü belirterek, gemi sökümdeki tehlikenin boyutunu gözler önüne sermiş oldu.Aliağa Gemi Söküm tesislerinin Belediye iştiraki Aliağa Belediyesi Petrol Anonim Şirketi'ne satışı ve devriyle başlayan süreç devam ederken, Aliağa Belediyesi CHP Meclis Grubu verdiği yazılı soru önergesiyle; satış ve devir ile ilgili kamuoyunun merak ettiği sorulara yanıt istedi.
Tesisteki alanlar şirketlere satılacak mı?
Gemi söküm firmalarının kiracı olarak faaliyetlerini sürdürdüğü, parsellerinin şirketlerine satış sürecinin yürütüldüğünü ifade eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, güncel ticaret sicil kayıtlarına göre, Aliağa Belediyesi Petrol AŞ (APAŞ) Şirketi'nin sermayesinin 47 milyon lira olduğunu ve bu payların tamamının Aliağa Belediyesi'ne ait olduğunu söyledi.
Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nin ne kadar bedelle Aliağa Belediyesi Petrol Anonim Şirketi tarafından satın alındığını soran Doğangül, “Satış bedelinin ne şekilde ve hangi kaynaktan ödendiğini kamuoyuyla birlikte biz de merak ediyoruz. Söz konusu alanın bundan sonra da gemi söküm alanı olarak kullanılıp kullanılmayacağı, alanın satışının yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi talep ettik” dedi.
Kimsenin bilgisi yok
Gemi söküm tesislerinin bulunduğu alanın satışına yönelik kimsenin bilgisi olmadığının altını çizen Doğangül, “Söz konusu parsellerin halihazırda üzerinde kiracı konumunda bulunan gemi söküm şirketlerine satış sürecinin yürütüleceği ifade ediliyor. Büyük bir belirsizlik içinde satışın ne zaman yapılacağı, satış yönteminin ve satış bedelinin ne şekilde ve hangi usulle belirlendiği/belirleneceğini soru önergemizde sorduk. Satıştan ne kadar gelir elde edilmesinin planlandığı, satıştan elde edilecek olan gelirin ne şekilde kullanılacağı ise bilinmezler arasında" şeklinde konuştu.
‘Rayiç bedeli mukabilinde satın alındı’
Yaşanan gelişmelere akıl erdirmekte zorluk çektiklerini ifade eden Doğangül, “Zaten kamunun mülkiyetinde olan bir alanı belediyeye neden devrettiniz? Hem de belediyenin kendi uhdesine değil de 'taşeron' konumundaki akaryakıt istasyonu işletmecisi olan bir şirkete. Bunun nedeni, Meclis denetiminden kaçmak olabilir mi acaba? Bundan sonrasını herkes merakla bekliyor. İşin tuhaf yanı ise, daha düne kadar Gemi Söküm Tesisleri için ortaya koydukları yaklaşımla, şimdi geldikleri nokta arasında uçurum var" ifadelerini kullandı.
Evrensel'i Takip Et